Εκλερ με κρεμα λεμονιού και μαρέγκα

2020-07-27

Το εκλέρ πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία τον 19ο αι. και ονομαζόταν το ψωμί της δούκισσας ή μικρή δούκισσα (pate a la duchesse, petite duchesse), μέχρι το 1850.
Εκλέρ σημαίνει αστραπή (eclair= αστραπή). Ίσως γιατί τρώγεται σαν αστραπή, ίσως γιατί η φήμη του «απλώθηκε» σαν αστραπή από το Παρίσι σε όλο τον κόσμο ή ίσως γιατί και το μακρόστενο σχήμα του (κι όχι το στρόγγυλο που έδιναν στα σουδάκια) θύμιζε αστραπή. 

πηγή πληροφοριών food states

Για τα εκλερ

250 γρ. νερό

110 γρ. βούτυρο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

130 γρ. αλεύρι

3-4 μεγάλα αυγά

1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό για το άλειμμα

Για τη κρέμα λεμονιού

80 ml χυμό λεμόνι

3 αυγά

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

55 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1/2 κ. γλ. απόσταγμα βανίλιας

Για τη μαρέγκα

3 ασπράδια αυγών

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Οδηγίες

Για τα εκλερ

  1. Βάζουμε το νερό το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση,
  2. Μόλις πάρει βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, Πρέπει να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, (σε περίπτωση που έχει ακόμα υγρασία ξανα τοποθετούμε στη φωτιά)
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει
  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά, προσθέτουμε το κάθε αυγό ξεχωριστά και αφού απορροφηθεί από τη ζύμη συνεχίζουμε με το επόμενο
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο.
  7. Έπειτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς
  9. Σχηματίζουμε μικρά μπαστούνια με λίγη απόσταση το ένα με το άλλο,
  10. Αλείφουμε με αυγό
  11. Ψήνουμε για 20 λεπτά, αφού περάσουν όμως τα 15 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά,
  12. ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και την στερεώνουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.

Για την κρέμα λεμονιού

  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το αυγό και το χτυπάμε με σύρμα μέχρι διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ.
  3. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να δέσει, (περίπου 10 λεπτά)

Για τη μαρέγκα

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια τον αυγών στο μίξερ (προσοχή για να πετύχει η μαρέγκα πρέπει ο κάδος να είναι καθαρός χωρίς υγρασία και να μην πέσει καθόλου κρόκος)
  2. Αφού αρχίσουν να αφρίζουν τα ασπράδια προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου δέκα λεπτά

Συναρμολόγηση

  1. Παίρνουμε ένα εκλερ και γεμίζουμε το εσωτερικό (με σύριγγα) κρέμα λεμονιού
  2. Βάζουμε τη μαρέγκα με προσοχή σε κορνέ και προσθέτουμε πάνω από τα εκλερ
  3. Καψαλίζουμε με φλόγιστρο και έτοιμο!!!
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε