Εκλερ με κρεμα λεμονιού και μαρέγκα
Το εκλέρ πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία τον 19ο αι. και ονομαζόταν το ψωμί της δούκισσας ή μικρή δούκισσα (pate a la duchesse, petite duchesse), μέχρι το 1850.
Εκλέρ σημαίνει αστραπή (eclair= αστραπή). Ίσως γιατί τρώγεται σαν αστραπή, ίσως γιατί η φήμη του «απλώθηκε» σαν αστραπή από το Παρίσι σε όλο τον κόσμο ή ίσως γιατί και το μακρόστενο σχήμα του (κι όχι το στρόγγυλο που έδιναν στα σουδάκια) θύμιζε αστραπή.
πηγή πληροφοριών food states

Για τα εκλερ
250 γρ. νερό
110 γρ. βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
130 γρ. αλεύρι
3-4 μεγάλα αυγά
1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό για το άλειμμα
Για τη κρέμα λεμονιού
80 ml χυμό λεμόνι
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
55 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/2 κ. γλ. απόσταγμα βανίλιας
Για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αυγών
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Οδηγίες
Για τα εκλερ
- Βάζουμε το νερό το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση,
- Μόλις πάρει βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, Πρέπει να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, (σε περίπτωση που έχει ακόμα υγρασία ξανα τοποθετούμε στη φωτιά)
- Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά, προσθέτουμε το κάθε αυγό ξεχωριστά και αφού απορροφηθεί από τη ζύμη συνεχίζουμε με το επόμενο
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο.
- Έπειτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς
- Σχηματίζουμε μικρά μπαστούνια με λίγη απόσταση το ένα με το άλλο,
- Αλείφουμε με αυγό
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, αφού περάσουν όμως τα 15 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά,
- ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και την στερεώνουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Για την κρέμα λεμονιού
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το αυγό και το χτυπάμε με σύρμα μέχρι διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ.
- Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να δέσει, (περίπου 10 λεπτά)
Για τη μαρέγκα
- Χτυπάμε τα ασπράδια τον αυγών στο μίξερ (προσοχή για να πετύχει η μαρέγκα πρέπει ο κάδος να είναι καθαρός χωρίς υγρασία και να μην πέσει καθόλου κρόκος)
- Αφού αρχίσουν να αφρίζουν τα ασπράδια προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου δέκα λεπτά
Συναρμολόγηση
- Παίρνουμε ένα εκλερ και γεμίζουμε το εσωτερικό (με σύριγγα) κρέμα λεμονιού
- Βάζουμε τη μαρέγκα με προσοχή σε κορνέ και προσθέτουμε πάνω από τα εκλερ
- Καψαλίζουμε με φλόγιστρο και έτοιμο!!!